Co dzieci kupują w sklepikach szkolnych?

Opieram się na badaniach prowadzonych przez I. Urbańską i E. Czarniecką-Skubinę.
Celem tych badań była ocena produktów i  częstotliwość ich spożycia przez młodzież szkolną.

Wiemy, że prawidłowe żywienie jest kluczem do odpowiedniego rozwoju i wzrostu dzieci – istnieje ścisły związek między stanem odżywienia w dzieciństwie a zdrowiem dorosłego człowieka.

Ocena produktów spożywczych  została przeprowadzona w 25 sklepikach szkolnych na terenie Warszawy. Natomiast częstotliwość spożycia produktów przez dzieci określono na podstawie ankiet.

Wyniki:

  1. Aż 84% osób zdeklarowało, że spożywa przekąski między głównymi posiłkami.
  2. 52,2% młodzieży codziennie lub co drugi dzień pije napoje typu „coca-cola” – częściej po te napoje sięgają chłopcy.
  3. >60% osób kilka razy w tygodniu lub też w miesiącu deklaruje spożywanie ciastek, czekolad i batonów. 48% osób spożywa słodycze co najmniej raz dziennie.
  4. Większość badanych deklaruje również spożycie chipsów, orzeszków i słonych paluszków.
  5. Dania fast food są spożywane przez 20-30% kilka razy w miesiącu a największą popularnością cieszą się frytki.
  6. W wielu szkołach asortyment stanowiły głównie: napoje słodzone gazowane, batony, soki w kartonikach, chipsy, czekolady, lizaki, cukierki, lody. Tylko w jednej szkole można było zakupić mleko smakowe czy kakao a w niewielu szkołach były owoce oraz kanapki, mogące stanowić drugie śniadanie.
  7. Niepokojące jest, że w takich sklepikach pojawiły się w ofercie napoje energetyzujące oraz kawa.
  8. Ceny w sklepikach wahały się od 0,50 – 5 zł – były to więc produkty tanie, na które stać większość dzieci.

Wniosek
Starajmy się prawidłowo edukować dzieci, kształtując ich zdrowe nawyki żywieniowe m.in. poprzez prawidłowy wybór asortymentu w szkołach. W sklepikach powinny się znajdować produkty mleczne, zdrowe kanapki, wody mineralne, owoce czy też soki warzywne żeby móc dać wybór dzieciom oraz ich rodzicom. Dzięki zdrowemu odżywianiu dzieci będą miały więcej energii, lepsze samopoczucie oraz większą zdolność koncentracji co przełoży się również na lepsze oceny w szkole.

„Częstotliwość spożycia przez młodzież produktów spożywczych oferowanych w sklepikach szkolnych”, I. Urbańska, E. Czarniecka-Skubina, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 3 (52), 193-204