Otyłość oraz nadciśnienie tętnicze to istotny problem epidemiologiczny na całym Świecie. Aby zapobiegać tym chorobom zaleca się modyfikację stylu życia, wdrożenie aktywności fizycznej, zmianę sposobu żywienia oraz unikanie używek.
Ważne są również badania parametrów gospodarki węglowodanowej i lipidowej a także regularne pomiary ciśnienia tętniczego.
Coraz częstszą uwagę pacjenci przykładają do produktów naturalnych, które nie wywołują działań niepożądanych w przeciwieństwie do leków.
Jednym z najczęściej badanych produktów jest zielona kawa, która charakteryzuje się tym, że jej ziarna nie podlegają prażeniu. Są więc doskonałym źródłem polifenolu w tym kwasu chlorogenowego oraz innych substancji, które wpływają na redukcję ryzyka występowania cukrzycy, nadciśnienia oraz otyłości.
Udowodniono, że kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie glukozy z jelit nawet o 80% co przekłada się również na zmniejszenie ryzyka wystąpienia insulinooporności. Ekstrakt z zielonej kawy zmniejsza wartość glukozy we krwi oraz wartości ciśnienia skurczowego jak i rozkurczowego.
Długotrwałe spożywanie zielonej kawy nie powodowało żadnych niekorzystnych zmian biochemicznych w surowicy oraz występowania niedoborów magnezu, miedzi, cynku czy też żelaza.
„Zielona kawa a parametry gospodarki węglowodanowej oraz wartości ciśnienia tętniczego”, K. Pastusiak i wsp., Forum Zaburzeń Metabolicznych 2016, tom 7, nr 4, 170-175