Winogrona

Winogrona to po pomarańczach najczęściej uprawiany owoc – jednak tylko jego część jest spożywana w jako takiej postaci. Reszta stanowi podstawę do produkcji wina.

Winogrona zawierają:

  1. Cukry (glukoza, fruktoza) – większa ich ilość występuje w winogronach uprawianych w suchym, gorącym klimacie.
  2. Witaminy zwłaszcza z grupy B – Wyróżniają się bogactwem witaminy B6 a także B1 i B2 – które uczestniczą m.in. w metabolizmie cukrów. Ponadto zawierają beta karoten, witaminę C oraz E.
  3. Składniki mineralne m.in. potas, wapń, magnez – korzystne dla serca oraz żelazo działające antyanemicznie.
  4. Błonnik – regulujący pracę jelit i obniżający poziom cholesterolu LDL.
  5. Kwasy organiczne – nadają owocom cierpki smak, mają działanie odkwaszające krew.
  6. Flawonoidy – przeciwutleniacze chroniące przed miażdżycą i nowotworami.
  7. Resweratrol – hamuje postęp miażdżycy oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  8. Antocyjanidyny – barwniki o charakterze przeciwutleniaczy.

Winogrona dostarczają energii, wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Działają moczopędnie, antynowotworowo. Ponadto korzystnie wpływają na ruchy robaczkowe jelit, rozszerzają naczynia krwionośne i zmniejszają tendencje do tworzenia skrzepów.

„Lecznicza Żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wyd. Nowe Spojrzenia, Warszawa 2014