Paluchy z sezamem

Potrzebujemy: 1 szklanka ciepłego mleka, 2 szklanki mąki pszennej 750, 1 szklanka mąki orkiszowej, 1 szklanka mąki żytniej, 25g świeżych drożdży, 4 łyżki cukru, 1 szczypta soli, 2 jajka, 4 łyżki oleju, prażony sezam.

Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki pszennej, 1 łyżkę cukru – mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej mąki wsypujemy wszystkie mąki, wbijamy jajko, dodajemy olej, resztę cukru, szczyptę soli i nasze drożdże. Wszystko dokładnie wyrabiamy aż powstanie kula ciasta (lekko wilgotna ale odklejająca się od ręki). Przykrywamy szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce. Ja wsadzam do piekarnika nagrzanego na ok. 30 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, urywamy kawałki i formujemy paluchy – układamy na pergaminie, smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy sezamem. Można użyć także czarnuszki, maku lub innych ziaren. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 15 minut.