Dieta powinna zawierać: pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, ciemny ryż, owoce, warzywa, nabiał, oleje roślinne.
Węglowodany powinny być o niskim indeksie glikemicznym (<55).
Nie zapominajmy o aktywności fizycznej!
Zupy doprawiajmy jogurtem lub mlekiem a nie zasmażkami, śmietaną czy mąką.
Ryby, ryby i jeszcze raz ryby! Dostarczy organizmowi cenny jod i kwasy tłuszczowe omega-3.
Nie katujmy się dietami <1000 kcal – może przynoszą szybki efekt ale później możemy szybko utracone kilogramy przywrócić i to z nawiązką. Im wolniej chudniemy tym dłuższy efekt.
Jeśli oprócz nadwagi/otyłości dolega nam inne schorzenie – warto jest skonsultować się z dietetykiem aby dokładnie zbilansować dietę. Dietetyk nie tylko ułoży odpowiednią dietę biorąc pod uwagę wartość kalorii, wartości odżywcze – dietetyk również idzie na kompromisy, bierze pod uwagę preferencje pacjenta i stara się aby dieta nie była nudna i ciężka do zniesienia!
Jednak należy też pamiętać o jednej ważnej sprawie – dietetyk ułoży dietę, będzie miał kontakt z pacjentem natomiast to co pacjent zrobi w domu, co będzie jadł i w jakich ilościach zależy tylko i wyłącznie od niego… Tak więc silna wola jest potrzebna.