Otyłość/nadwaga – podstawowe zalecenia

  1. Regularność posiłków (najczęściej 3 duże i 2 małe) o stałych porach.
  2. Śniadanie to podstawa!
  3. Kolacja – 2/3 godziny przed snem.
  4. Płyny (woda, herbaty ziołowe, słaba herbata czarna) – co najmniej 1,5-2 L dziennie.
  5. Wybierajmy potrawy gotowane w wodzie, na parze, w kombiwarze, pieczone w folii, w rękawie, duszone bez dodatku tłuszczu.
  6. Ograniczmy spożywanie potraw smażonych, tłustych, słodyczy, napojów gazowanych, mąki pszennej (chleby, makarony itd.)
  7. Dieta powinna zawierać: pełnoziarniste pieczywo, pełnoziarniste makarony, ciemny ryż, owoce, warzywa, nabiał, oleje roślinne.
  8. Węglowodany powinny być o niskim indeksie glikemicznym (<55).
  9. Nie zapominajmy o aktywności fizycznej!
  10. Zupy doprawiajmy jogurtem lub mlekiem a nie zasmażkami, śmietaną czy mąką.
  11. Ryby, ryby i jeszcze raz ryby! Dostarczy organizmowi cenny jod i kwasy tłuszczowe omega-3.
  12. Nie katujmy się dietami <1000 kcal – może przynoszą szybki efekt ale później możemy szybko utracone kilogramy przywrócić i to z nawiązką. Im wolniej chudniemy tym dłuższy efekt.
  13. Jeśli oprócz nadwagi/otyłości dolega nam inne schorzenie – warto jest skonsultować się z dietetykiem aby dokładnie zbilansować dietę. Dietetyk nie tylko ułoży odpowiednią dietę biorąc pod uwagę wartość kalorii, wartości odżywcze – dietetyk również idzie na kompromisy, bierze pod uwagę preferencje pacjenta i stara się aby dieta nie była nudna i ciężka do zniesienia!
  14. Jednak należy też pamiętać o jednej ważnej sprawie – dietetyk ułoży dietę, będzie miał kontakt z pacjentem natomiast to co pacjent zrobi w domu, co będzie jadł i w jakich ilościach zależy tylko i wyłącznie od niego… Tak więc silna wola jest potrzebna.