Mleko matki – najlepszy pokarm dla niemowlęcia

Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze, które przyczyniają się do zachowania zdrowia
oraz odpowiedniego wzrostu dziecka.

Zalety pokarmu matczynego

  1. Jałowość – nie zawiera bakterii chorobotwórczych.
  2. Jest ogrzany do temperatury ciała.
  3. Świeży, czysty i przygotowany do spożycia.
  4. Zawiera najlepiej przyswajalne, łatwostrawne białko.
  5. Zawiera sporo enzymów ułatwiających trawienie tłuszczu oraz skrobi.
  6. Zawiera łatwostrawny tłuszcz.
  7. Niemowlęta karmione mlekiem matki otrzymują pełną zawartość witamin w tym wyrównaną zawartość witaminy A.
  8. Nie należy odstawiać niemowlęcia od piersi w lecie. Jest to pora roku, w której niemowlęta najczęściej zapadają na choroby przewodu pokarmowego i wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.
  9. U niemowląt karmionych mlekiem matki istnieje w przewodzie pokarmowym specyficzna mikrobiota jelitowa, która hamuje rozwój bakterii gnilnych oraz tych bakterii, które mogą wywołać biegunkę.

Przeciwwskazania do karmienia piersią to m.in.:
Niewyrównane wady serca, ciężkie choroby nerek, a także ciężkie stany chorobowe matki jak cukrzyca, niedokrwistość i czynnie postępująca gruźlica.

W przypadkach niewystarczającej ilości pokarmu matki można zastosować karmienie mieszane,
które jest bardziej korzystne niż karmienie sztuczne.