Kakao

Oczywistą rzeczą jest, że kakao jest otrzymywane z nasion drzewa kakaowego. Ziarno pozbawione tłuszczu (do ilości 22%) jest mielone oraz odsiewane – otrzymujemy puszysty proszek jakim jest kakao. Kakao jest tak naprawdę produktem ubocznym podczas otrzymywania masła kakaowego.

Nasiona te zawierają ok. 50% tłuszczów, 15% białek, 10% węglowodanów a ponadto w ich skład wchodzą:
garbniki (działające zapierająco), błonnik, magnez (chroni przed stresem), cynk, wapń, żelazo, kwas szczawiowy, flawonoidy (przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami) oraz teobromina (działająca pobudzająco, moczopędnie oraz regenerująco po wysiłku).

Kakao pite kilka razy w tygodniu obniża ciśnienie krwi oraz działa przeciwzakrzepowo. Tak więc ma ono korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Kakao jest również zbawienne w walce z depresją oraz stresem, ponieważ podnosi poziom serotoniny zwanej hormonem szczęścia.

W sklepach można spotkać kakao typu instant, w którym dodatkowo znajdują się m.in. mleko w proszku, skrobia, mąka owsiana, emulgatory, aromaty. Dlatego lepiej kupować kakao naturalne.