Pasztet z cieciorki

Przepyszny na ciepło jak i na zimno.

Potrzebujemy: 500g cieciorki z puszki, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1 mały seler, 2 łodygi selera naciowego, kilka pieczarek, 3 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 szklanki tahini lub masła orzechowego w zależności od tego jaki smak wolicie, 2 jajka, 2 łyżki oleju, słodka papryka, chilli, majeranek, kminek mielony, kmin rzymski, oregano, czarnuszka.

Przygotowanie: Seler naciowy, pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy resztę warzyw tartych na grubych oczkach. Doprawiamy. Wlewamy około 1/2 szklanki wody, przykrywamy i dusimy do miękkości. Przekładamy warzywa do miski, dodajemy odsączoną cieciorkę, tahini lub masło orzechowe i blendujemy. Ja nie blenduję na całkowicie gładką masę, wolę jednak jak w pasztecie są wyczuwalne różne składniki. Następnie łyżką drewnianą lub ręką wyrabiamy całość dodając bułkę tartą oraz jajka. Foremkę smarujemy olejem, oprószamy bułką tartą, przekładamy pasztet. Posypujemy czarnuszką i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.

Przed wyciągnięciem z foremki poczekajcie aż pasztet ostygnie!

Taką masą możecie również nafaszerować pierogi, które będą równie smaczne.