Dlaczego błonnik jest tak istotny?

Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) są to związki chemiczne, wchodzące w skład włókna roślinnego. Związki te możemy podzielić na nierozpuszczalne (celuloza, hemiceluloza, lignina) i rozpuszczalne w wodzie (pektyny, śluzy). Błonnik praktycznie nie ulega strawieniu. Najwyższą zawartością błonnika odznaczają się warzywa (natka pietruszki, fasola, groch, kapusta), owoce (owoce suszone, jabłka, czarne porzeczki) i produkty zbożowe z pełnego ziarna.

Wg WHO dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g/dzień.

Rola błonnika:

  • Pobudza funkcję żucia
  • Pobudza perystaltykę jelit
  • Zmniejsza wydzielanie insuliny
  • Wywołuje uczucie sytości
  • Spowalnia wchłanianie cukrów
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Ogranicza wchłanianie cholesterolu
  • Skraca kontakt substancji rakotwórczych ze ścianą jelita

Przez jego dobroczynne działania, odgrywa ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, kamicy żółciowej, zaparć, uchyłkowatości jelit, nowotworów jelita grubego, hiperlipidemii, cukrzycą, zaparciami.

Zbyt duże spożycie błonnika może upośledzać wchłanianie składników mineralnych w tym wapnia, magnezu, cynku.

Błonnik należy stosować ostrożnie u osób ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego
oraz w stanach pooperacyjnych.

otręby pszenne42
fasola biała15,7
migdały12,9
morele suszone10,3
płatki jęczmienne9,6
śliwki suszone9,4
ryż brązowy8,7
pieczywo żytnie razowe8,4
kasza gryczana5,9
seler4,9
marchew3,6
czarne jagody3,2
Zawartość błonnika w wybranych produktach (g/100g)