Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) są to związki chemiczne, wchodzące w skład włókna roślinnego. Związki te możemy podzielić na nierozpuszczalne (celuloza, hemiceluloza, lignina) i rozpuszczalne w wodzie (pektyny, śluzy). Błonnik praktycznie nie ulega strawieniu. Najwyższą zawartością błonnika odznaczają się warzywa (natka pietruszki, fasola, groch, kapusta), owoce (owoce suszone, jabłka, czarne porzeczki) i produkty zbożowe z pełnego ziarna.
Wg WHO dzienne spożycie błonnika powinno wynosić 27-40g/dzień.
Rola błonnika:
- Pobudza funkcję żucia
- Pobudza perystaltykę jelit
- Zmniejsza wydzielanie insuliny
- Wywołuje uczucie sytości
- Spowalnia wchłanianie cukrów
- Obniża ciśnienie krwi
- Ogranicza wchłanianie cholesterolu
- Skraca kontakt substancji rakotwórczych ze ścianą jelita
Przez jego dobroczynne działania, odgrywa ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, kamicy żółciowej, zaparć, uchyłkowatości jelit, nowotworów jelita grubego, hiperlipidemii, cukrzycą, zaparciami.
Zbyt duże spożycie błonnika może upośledzać wchłanianie składników mineralnych w tym wapnia, magnezu, cynku.
Błonnik należy stosować ostrożnie u osób ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego
oraz w stanach pooperacyjnych.
otręby pszenne | 42 |
fasola biała | 15,7 |
migdały | 12,9 |
morele suszone | 10,3 |
płatki jęczmienne | 9,6 |
śliwki suszone | 9,4 |
ryż brązowy | 8,7 |
pieczywo żytnie razowe | 8,4 |
kasza gryczana | 5,9 |
seler | 4,9 |
marchew | 3,6 |
czarne jagody | 3,2 |