Dieta w chorobie wrzodowej

Istotą choroby wrzodowej jest tworzenie się ubytków w błonie śluzowej żołądka/dwunastnicy.

Do przyczyn, które mogą wywoływać wrzody zalicza się:
– Bakterię Helicobacter pylori
– Stres
– Palenie tytoniu
– Nieprawidłową dietę
– Predyspozycje rodzinne
– Niektóre leki

Objawy choroby wrzodowej
Głównie są to bóle nadbrzusza, które nasilają się po spożyciu posiłku. Ból występujący do 30 min po posiłku wskazuje na wrzody żołądka, natomiast ból pojawiający się 2-3 godziny po posiłku lub też bóle głodowe są charakterystyczne dla wrzodów dwunastnicy. Dodatkowo mogą występować: zgaga, wymioty, nudności.
Możliwe jest wystąpienie powikłań m.in. pęknięcie wrzodu, krwawienie (smoliste stolce, fusowate wymioty), rak żołądka.

Diagnostyka najczęściej opiera się na badaniu endoskopowym (gastroskopia).

Żywienie
Dieta wspomaga leczenie farmakologiczne. Łagodzi nieprzyjemne objawy choroby i zapobiega nawrotom. Ważne jest wdrożenie diety łatwostrawnej z ograniczeniem produktów, które pobudzają wydzielanie żołądkowe. Ważne jest również aby błona śluzowa żołądka nie była drażniona chemicznie (produkty kwaśne, wędzone, marynowane, pikantne), mechanicznie (produkty z dużą ilością błonnika) oraz termicznie (zbyt zimne lub zbyt gorące) przez spożywane pokarmy. Istotne jest również aby posiłki spożywane były bez pośpiechu, w dobrej atmosferze oraz o stałych porach.

Kilka wskazówek technologicznych:

  • Posiłki należy sporządzać poprzez: gotowanie na parze, w wodzie, w kombiwarze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania
  • Unikać potraw smażonych
  • Dodawać tłuszcz to potraw już gotowych
  • Zupy i sosy podprawiać zawiesiną z mąki i śmietanki lub mleka
  • Warzywa oraz owoce podawać w postaci rozdrobnionej
  • Soki owocowe/warzywne powinny być rozcieńczone najlepiej mlekiem
  • Aby ograniczyć wydzielanie żołądkowe, potrawy powinny mieć konsystencję papkowatą