Jest to zespół objawów o różnej patogenezie, spowodowany dysproporcją między dostarczaniem tlenu i związków energetycznych a aktualnym zapotrzebowaniem na nie mięśnia sercowego.
Występuje najczęściej w przebiegu procesu miażdżycy powodującego organiczne zwężenie tętnic wieńcowych, mówimy wówczas o chorobie wieńcowej.
Najczęściej chorują mężczyźni po 45 r.ż. oraz kobiety po 55 r.ż.
Rozpoznanie
Do metod diagnostycznych zalicza się m.in. spoczynkowe badanie EKG, badanie EKG wykonane w czasie odczuwania bólu, EKG metodą Holtera, próbę wysiłkową, koronarografię.
Przyczyny
Najczęstszą przyczyną jest występująca miażdżyca. Do innych przyczyn można zaliczyć nadczynność tarczycy, zmiany wrodzone, ucisk tętnic wieńcowych przez narastający guz, tętniaki tętnic wieńcowych.
Ponadto przyczynami są czynniki, które podlegają modyfikacji m.in. palenie tytoniu, niska aktywność fizyczna, nadwaga, otyłość, wysoki poziom LDL oraz niski poziom HDL we krwi.
Objawy
- Ból (dławiący, zaciskający, piekący) za mostkiem, promieniujący do szyi, szczęki, kończyn górnych.
- Ból pojawiający się w czasie wysiłku, emocji ustępujący najczęściej w przeciągu 5-15 minut po wysiłku lub też po podaniu nitrogliceryny.
- Bólowi może towarzyszyć niemiarowe bicie serca, zawroty głowy, poty, niepokój.
Zalecenia dietetyczne
Powinniśmy pamiętać przede wszystkim o zdrowej diecie, która uwzględnia zasady Piramidy Zdrowego Żywienia:
- Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii (co najmniej 5 porcji dziennie produktów zbożowych – pieczywo, kasze, płatki, makarony – najlepiej pełnoziarniste).
- Spożywać 2 duże szklanki chudego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru.
- Spożywać 1 porcję dziennie mięsa chudego, nasion strączkowych – źródło pełnowartościowego białka. Zaleca się 2-3 x tyg. spożywać ryby morskie.
- Należy jeść dużo warzyw i owoców.
- Ograniczyć spożycie tłuszczu, w szczególności pochodzenia zwierzęcego oraz produktów zawierających cholesterolu.
- Zmniejszyć spożycie cukru, słodyczy, soli.
- Unikać alkoholu.