Bakalie to bardzo zdrowa przekąska – jednak nie należy przesadzać z jej ilością ponieważ nie jest to produkt niskokaloryczny.
Bakalie są źródłem:
– błonnika regulującego pasaż jelitowy (zapobiega zaparciom), obniżającego poziom cholesterolu we krwi a także zapewniającego uczucia sytości,
– tłuszczów, dzięki którym wchłaniane są witaminy A, D, E, K i tym samym wpływają na stan naszej skóry,
– nienasyconych kwasów tłuszczowych biorących udział m.in. w funkcjonowaniu układu nerwowego: poprawiają koncentrację, łagodzą depresję,
– węglowodanów, które są podstawowym źródłem energii,
– składników mineralnych jak wapń, cynk, magnez
Co wchodzi najczęściej w skład bakalii:
- Suszone owoce – banany, śliwki, morele, daktyle, ananas, rodzynki, figi, żurawina
- Orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, pistacje
- Pestki dyni, pestki słonecznika
- Sezam
Każdy z tym produktów jest cenny pod względem zawartości witamin, składników mineralnych oraz białek, tłuszczów i węglowodanów. Nie sposób jest omówić wszystkie zalety bakalii jednak o wiele lepiej przegryźć między posiłkami garść bakalii niż zadowolić się bombami kalorycznymi w postaci chipsów i słodyczy.
Osoby będące na diecie lekkostrawnej lub cierpiące z powodu choroby wrzodowej lub chorób wątroby powinny unikać bakalii. To samo oczywiście dotyczy osób, które są uczulone na orzechy.