Awokado (smaczliwka) zawiera mało wody w stosunku do innych świeżych owoców co oznacza dość wysoką kaloryczność ok. 200 kcal/100g.
Awokado to przede wszystkim źródło tłuszczów nienasyconych (do 20%) o wysokiej wartości biologicznej! Awokado to także bomba białkowa wśród owoców!
Smaczliwka zawiera spore ilości witaminy E (więcej niż masło), zapobiegającej nowotworom oraz starzeniu się organizmu. Oprócz tego składnika warto wspomnieć o znacznej zawartości witaminy B6, żelaza oraz błonnika.
Awokado można jeść surowe np. do smarowania chleba zamiast masła/margaryny lub do sałatek. Z tych owoców można także przygotować pyszne pasty kanapkowe oraz guacamole zawierające oprócz awokado również cebulę, sok cytrynowy, sól, chilli lub inne składniki w zależności od przepisu.
W 1960 r. został odkryty paradoks awokado ponieważ dzięki dużej ilości tłuszczu w swoim składzie niespodziewanie obniżał poziom cholesterolu we krwi. Tak więc awokado zalecane jest podczas choroby wieńcowej serca oraz miażdżycy.
„Lecznicza Żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Wyd. Nowe Spojrzenia, Warszawa 2014