Awidyna-biotyna (wit. B7)

Czy rzeczywiście awidyna obecna w białku jaja wpływa na niszczenie biotyny?
Awidyna wiąże 4 krotną ilość biotyny. Powstały kompleks jest odporny na działanie enzymów i uniemożliwia wchłanianie tej witaminy.
Pierwsze dowody wykazano podczas karmienia szczurów surowym białkiem jaja kurzego. Zaobserwowano zmiany skórne i wypadanie sierści.

Czy badania na zwierzętach można przenieść na człowieka?
W 1942r. przeprowadzono eksperyment na 4 ochotnikach. Po 4 tygodniach podawania surowego białka jaja doszło do powstawania wykwitów skórnych oraz pękania kącików ust. Po 10 tygodniach nastąpiły zaburzenia psychiczne (depresje, lęki), bóle mięśniowe, drętwienie kończyn.
Pojedyncze przypadki zaobserwowano również u dzieci karmionych pozajelitowo preparatami nie zawierającymi biotyny.
Mówi się również o genetycznym niedoborze biotynazy (enzymu odpowiedzialnego za wchłanianie biotyny).

Gotowanie jajek prowadzi do rozpadu awidyny i uwolnienia biotyny. Tak więc jedzmy gotowane jajka.

Czy można przedawkować biotynę?
Preparaty w aptekach zawierają nawet 2,5 mg wit. B7. Przyjmowanie dawek większych zazwyczaj nie prowadzi do powstawania objawów niepożądanych.

 „Żywienie – atlas i podręcznik”, H.K. Biesalski, P. Grimm, Wyd. Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2012