Aronia dla diabetyków

Aronia to przede wszystkim antyoksydanty w różnej postaci (antocyjaniny, katechiny). Badania wskazują, że aronia oraz jej przetwory redukują stres oksydacyjny tym samym chroniąc nas przed występowaniem nowotworów i zmniejszając powikłania towarzyszące cukrzycy.

Sok z aronii zmniejsza wchłanianie cukrów w jelitach a więc może obniżać indeks glikemiczny innych produktów. Aronia korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową.

U kobiet ciężarnych z cukrzycą, pijących sok z aronii zaobserwowano obniżenie stężenia hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Sok regulował poziom cukru we krwi a także chronił komórki płodu przed stresem oksydacyjnym.

U osób z cukrzycą typu 2 dowiedziono, że spożycie soku obniżało stężenie glukozy na czczo, ciśnienie tętnicze oraz obniżenie stężenia cholesterolu LDL i triglicerydów w surowicy krwi.

Aronia ma działanie przeciwzapalne tak więc może stanowić cenny składnik w profilaktyce zespołu metabolicznego a u osób z potwierdzonym zespołem metabolicznym pomaga uniknąć powikłań.

Powikłaniem cukrzycy często jest powiększenie wątroby i upośledzenie jej funkcji. Aronia chronią wątrobę przed szkodliwymi czynnikami a także wspomaga jej regenerację.

Korzyści zdrowotne zostały potwierdzone w badaniach klinicznych. Nie stwierdzono również interakcji z lekami przepisywanymi w terapii cukrzycy.

„Aronia w diecie diabetyków”, M. Gawryś, K. Zawada, I. Wawer, Diabetologia kliniczna 2012, tom 1, 5, 196-200