Zioła część 2

  1. MIĘTA – usprawnia trawienie, działa bakteriobójczo oraz obniża ciśnienie krwi – pasuje do wszystkiego.
  2. PIETRUSZKA – pomocna w walce z anemią, łagodzi stres i regeneruje skórę. Idealna do posypywania dań mięsnych, zup oraz sosów.
  3. OREGANO – łagodzi stany zapalne, infekcje, działa uspokajająco i moczopędnie.
  4. ROZMARYN – działa dezynfekująco, poprawia pamięć, łagodzi bóle głowy. Dobrze komponuje się z jabłkami, ziemniakami, grzybami, mięsem.
  5. SZAŁWIA – hamuje nadmierną potliwość, działa przeciwzapalnie i uspokajająco, idealna do potraw z drobiu i wieprzowiny.
  6. SZCZYPIOREK – wspomaga trawienie i działa bakteriobójczo.
  7. TYMIANEK – pobudza pracę żołądka, wspomaga układ oddechowy. Najlepiej komponuje się z cukinią, bakłażanem, dziczyzną, cielęciną, wołowiną i roślinami strączkowymi.

„Rewolucja na talerzu” A. Ziemnicka, O. Kwiecińska-Kaplińska