- MIĘTA – usprawnia trawienie, działa bakteriobójczo oraz obniża ciśnienie krwi – pasuje do wszystkiego.
- PIETRUSZKA – pomocna w walce z anemią, łagodzi stres i regeneruje skórę. Idealna do posypywania dań mięsnych, zup oraz sosów.
- OREGANO – łagodzi stany zapalne, infekcje, działa uspokajająco i moczopędnie.
- ROZMARYN – działa dezynfekująco, poprawia pamięć, łagodzi bóle głowy. Dobrze komponuje się z jabłkami, ziemniakami, grzybami, mięsem.
- SZAŁWIA – hamuje nadmierną potliwość, działa przeciwzapalnie i uspokajająco, idealna do potraw z drobiu i wieprzowiny.
- SZCZYPIOREK – wspomaga trawienie i działa bakteriobójczo.
- TYMIANEK – pobudza pracę żołądka, wspomaga układ oddechowy. Najlepiej komponuje się z cukinią, bakłażanem, dziczyzną, cielęciną, wołowiną i roślinami strączkowymi.
„Rewolucja na talerzu” A. Ziemnicka, O. Kwiecińska-Kaplińska