Woda to podstawowy składnik organizmu, rozpuszczalnik elektrolitów i produktów przemiany materii a także transporterem substancji odżywczych, witamin i hormonów.
Odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo ważne zwłaszcza u dzieci.
Niedobór wody prowadzi do zaburzeń termoregulacji i mechanizmów homeostazy. Niedobór wody (2-3%) zmniejsza objętość krwi i zwiększa jej gęstość, zaburza procesy pamięci, obniża koncentrację, daje uczucie zmęczenia, bóle głowy, spadek apetytu.
Wybierając odpowiednią wodę należy opierać się na ogólnej sumie rozpuszczonych w niej składników (mg/l), stopniu mineralizacji, zawartości siarczanów i sodu a nawet na wiarygodności producenta.
Zgodnie ze standardem medycznym według wymagań dotyczących spożycia wody najlepsze są wody źródlane i naturalne wody mineralne niskosodowe – o udokumentowanych zasobach, bez jakichkolwiek zanieczyszczeń.
W poniższej literaturze możecie znaleźć porównanie 7 wód dostępnych na rynku, pod względem zawartości poszczególnych składników.
„Woda w żywieniu najmłodszych dzieci – jej znaczenie i kryteria wyboru”, H. Weker, M. Więch, Probl. Hig. Epidemiol. 2013, 94(4): 766-768