Nasiona słonecznika to głównie tłuszcz (ok. 50%) następnie białka (ok. 23%) a na końcu węglowodany (8%). Zawierają spore ilości witaminy E i witaminy B1 (tiaminy) oraz magnezu, żelaza i wapnia. Przy tym całym bogactwie składników odżywczych nasiona są jednocześnie lekkostrawne (pod warunkiem dokładnego pogryzienia).
Słonecznik zalecany jest w przypadkach:
- Miażdżycy i choroby wieńcowej – ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Witamina E zawarta w nasionach przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi a więc zapobiega skrzepom i atakom serca.
- Chorób skóry – kwas linolenowy, witamina E poprawiają elastyczność skóry. Są zalecane przy suchości, egzemie i pękaniu skóry.
- Zaburzeń nerwowych jak stres, depresja, bezsenność.
- Cukrzycy
- Zwiększonego zapotrzebowania na energię m.in. u kobiet ciężarnych, karmiących, sportowców, osób niedożywionych czy też rekonwalescentów.
Słonecznik wzmacnia także paznokcie i włosy opóźniając siwienie.
„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014