Sery

Sery możemy podzielić w zależności od:

  • Użytego mleka (krowie, owcze, kosie, bawole)
  • Zawartości tłuszczu (pełnotłuste, półtłuste, chude)
  • Zawartości wody (twarde, półtwarde, miękkie)
  • Technologii (dojrzewające, niedojrzewające)
  • Klasyfikacji konsumenckiej (żółte, białe, topione)

Jakie są rodzaje serów?

  1. Sery podpuszczkowe dojrzewające:
    – Szwajcarskie – Emmental, Gruyer
    – Holenderskie – Edamski, Gouda
    – Szwajcarsko-holenderskie – Tylżycki, Trapistów
    – Angielskie – Cheddar
    – Włoskie – Parmezan
    – Z przerostem pleśni – Roquefort, Gorgonzola
    – Z porostem pleśni – Camembert
    – Inne – Limburski, Bryndza, Feta, Oscypek
  1. Sery podpuszczkowe niedojrzewające 
    – Sery topione z jednego lub kilku rodzajów sera (kremowe, tłuste, półtłuste)
    – Sery twarogowe (śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude) – ser biały, serek tatarski, fromage, twarożek ziarnisty, sery smażone

Wartość odżywcza serów

Sery są produktami bogatymi w pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, magnez, cynk i witaminy: A, D, z gr. B (głównie B2, B12) – dlatego też mogą być odpowiednim produktem w prewencji m.in. osteoporozy . Ponadto sery wpływają wzmacniająco na zęby i paznokcie. Już 4 plasterki sera pokrywają nasze zapotrzebowanie na wapń – w serze żółtym znajdziemy 10 razy więcej tego składnika niż w serach twarogowych. Sery dojrzewające niestety są również źródłem tłuszczu, cholesterolu oraz sodu – przyczyna otyłości, chorób sercowo-naczyniowych w tym miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Sery żółte zawierają nikłe ilości laktozy – dlatego też mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.

Dietetyka to nie tylko odchudzanie – to także dieta urozmaicona! Dlatego nie ma potrzeb całkowitej eliminacji serów żółtych – może i zawierają więcej tłuszczu i cholesterolu niż sery białe, ale są także źródłem dużej ilości wapnia i innych składników odżywczych.

Ciekawostka: Sery zawierają w swoim składzie tyrozynę – aminokwas korzystnie oddziałujący na samopoczucie!

sery szwajcarskie, holenderskie320-400
sery smażone360
sery pleśniowe350
sery topione320-350
sery homogenizowane275
ser feta215
sery białe100-180
Kaloryczność niektórych serów (kcal/100g)