Sery możemy podzielić w zależności od:
- Użytego mleka (krowie, owcze, kosie, bawole)
- Zawartości tłuszczu (pełnotłuste, półtłuste, chude)
- Zawartości wody (twarde, półtwarde, miękkie)
- Technologii (dojrzewające, niedojrzewające)
- Klasyfikacji konsumenckiej (żółte, białe, topione)
Jakie są rodzaje serów?
- Sery podpuszczkowe dojrzewające:
– Szwajcarskie – Emmental, Gruyer
– Holenderskie – Edamski, Gouda
– Szwajcarsko-holenderskie – Tylżycki, Trapistów
– Angielskie – Cheddar
– Włoskie – Parmezan
– Z przerostem pleśni – Roquefort, Gorgonzola
– Z porostem pleśni – Camembert
– Inne – Limburski, Bryndza, Feta, Oscypek
- Sery podpuszczkowe niedojrzewające
– Sery topione z jednego lub kilku rodzajów sera (kremowe, tłuste, półtłuste)
– Sery twarogowe (śmietankowe, pełnotłuste, tłuste, półtłuste, chude) – ser biały, serek tatarski, fromage, twarożek ziarnisty, sery smażone
Wartość odżywcza serów
Sery są produktami bogatymi w pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, magnez, cynk i witaminy: A, D, z gr. B (głównie B2, B12) – dlatego też mogą być odpowiednim produktem w prewencji m.in. osteoporozy . Ponadto sery wpływają wzmacniająco na zęby i paznokcie. Już 4 plasterki sera pokrywają nasze zapotrzebowanie na wapń – w serze żółtym znajdziemy 10 razy więcej tego składnika niż w serach twarogowych. Sery dojrzewające niestety są również źródłem tłuszczu, cholesterolu oraz sodu – przyczyna otyłości, chorób sercowo-naczyniowych w tym miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.
Sery żółte zawierają nikłe ilości laktozy – dlatego też mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy.
Dietetyka to nie tylko odchudzanie – to także dieta urozmaicona! Dlatego nie ma potrzeb całkowitej eliminacji serów żółtych – może i zawierają więcej tłuszczu i cholesterolu niż sery białe, ale są także źródłem dużej ilości wapnia i innych składników odżywczych.
Ciekawostka: Sery zawierają w swoim składzie tyrozynę – aminokwas korzystnie oddziałujący na samopoczucie!
sery szwajcarskie, holenderskie | 320-400 |
sery smażone | 360 |
sery pleśniowe | 350 |
sery topione | 320-350 |
sery homogenizowane | 275 |
ser feta | 215 |
sery białe | 100-180 |