Potrzebujemy: Ryż do risotto, filety z kurczaka, suszone grzyby np. podgrzybki, suszone pomidory, szczypiorek, olej rzepakowy, cebula, czosnek, masło, śmietanka 30%, czosnek niedźwiedzi, oregano, zioła śródziemnomorskie, pieprz, sól ziołowa, kurkuma, szafran.
Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy wodą i czekamy aż namiękną. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone mięso oraz posiekane grzyby. Na końcu dorzucamy odsączone z oliwy suszone pomidory – można także użyć pomidorów suszonych na słońcu. Wsypujemy suchy ryż i zalewamy całość wodą, w której moczyły się grzyby. Całość gotujemy na wolnym ogniu dolewając wodę do momentu aż ryż będzie gotowy. Risotto doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, ziołami, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną kurkumy i szafranu. Aby risotto było kremowe dodajemy odrobinę masła i śmietanki. Całość jeszcze chwile gotujemy. Wystarczy posypać szczypiorkiem/natką pietruszki/koperkiem i gotowe.