Pudding chia z owocami leśnymi

Potrzebujemy: Owoce leśne (mrożone), skrobia ziemniaczana, ksylitol, napój ryżowo-kokosowy (lub osobno napój ryżowy oraz napój kokosowy), nasiona chia, migdały, bakalie.

Przygotowanie: Pudding chia najlepiej przygotować dzień wcześniej. Do napoju roślinnego ryżowo-kokosowego lub zmieszanego 1:1 napoju ryżowego oraz napoju kokosowego wsypujemy nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Od czasu do czasu można zamieszać. W garnuszku w odrobinie wody należy poddusić mrożone owoce tak aby nadmiar wody odparował. Dosłodzić można ksylitolem lub innym słodzikiem. Na koniec wlewamy odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej w wodzie. Gotujemy aż całość zacznie gęstnieć do konsystencji kisielu. Kisiel przelewamy do miseczek, na wierzch wykładamy pudding a całość posypujemy migdałami lub innymi bakaliami.