Paszteciki wegetariańskie

Potrzebujemy: Ciasto (100 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej, 50 g masła, 1 jajko, odrobina soli i wody). Farsz (pieczarki, marchew, seler naciowy, dużo natki pietruszki, cebula, czosnek, sól, pieprz, kminek mielony, olej rzepakowy, trochę wody).

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki. Na oleju podsmażyć posiekane pieczarki, marchew, seler, czosnek i cebulę. Doprawić do smaku. Wlewamy odrobinę wody aby całość się poddusiła. Dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i dusimy aż nadmiar wody odparuje. Farsz nałożyć na rozwałkowane ciasto, uformować paszteciki. Posmarować rozmieszanym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Pieczemy w 180 stopniach aż do zrumienienia 🙂