Dwa główne kwasy tłuszczowe omega-3 to kwas EPA (eikozapentanowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Kwasy te często włączane są do diety celem oczyszczania złogów cholesterolu, które tworzą się w układzie krwionośnym. Omega-3 zmniejszają krzepliwość i lepkość krwi, obniżają poziom cholesterolu zwłaszcza złej frakcji LDL oraz triglicerydów a tym samym zapobiegają zawałowi serca oraz udarowi mózgu. DHA jest również istotnym czynnikiem rozwoju mózgu, co wpływa na zdolność uczenia się. Dodatkowo omega-3 zmniejszają ryzyzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i chorobę wrzodową, poprawiają nastrój i ogólne samopoczucie.
Głównym źródłem kwasów DHA i EPA są ryby, zwłaszcza łosoś, sardynka, makrela a także inne tłuste, ryby morskie. Do kwasów omega-3 zalicza się również kwas alfa-linolenowy znajdujący się w olejach roślinnych a także w siemieniu lnianym, nasionach dyni, soi, orzechach oraz ciemnozielonych warzywach.
Już w latach 50’ minionego stulecia badacze odkryli zalety kwasów omega-3 w leczeniu nowotworów. Guzy znikały szybciej gdy do diety dodawany był olej lniany. Od tamtego czasu kwasy omega-3 były stosowane do „budowy” odporności, polegającej na wzmacnianiu błon komórkowych i jednoczesnej destrukcji komórek rakowych. Biorąc pod uwagę ich rolę w budowaniu odporności, można je stosować także u chorych na AIDS i reumatoidalne zapalenie stawów.