Potrzebujemy: Kasza bulgur, mięso mielone z indyka, jajko, suszone pomidory, cebula, kurkuma, zioła prowansalskie, pieprz, sól, kminek mielony, bułka tarta, masło, mix sałat, kolorowe pomidorki koktajlowe, olej lniany, czosnek, musztarda ostra, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie: Kaszę gotujemy. Po przestygnięciu wyrabiamy farsz z kaszą i resztą składników (oprócz masła i bułki tartej). Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej, kładziemy na pergaminie. Na wierzch nanosimy odrobinę masła. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) – 20 min z jednej strony i 20 minut z drugiej.
Do małego słoiczka (najlepiej po koncentracie pomidorowym) wlewamy olej. Dodajemy łyżeczkę musztardy, przeciśnięty ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Zamykamy słoiczek i wstrząsamy. Ja zostawiam w lodówce na kilka godzin aby sos nabrał „mocy”.