Tarta z budyniem i jabłkami

Potrzebujemy: Ciasto (125 g mąki pszennej, 125 g mąki orkiszowej lub innej, 100 g masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka ksylitolu, 1 łyżka wody opcjonalnie), farsz (jabłka – ja uwielbiam Ligole, żółtko, 1,5 szklanki mleka 1,5%, odrobina mąki ziemniaczanej, ksylitol, laska wanilii)

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki na ok 30 min. Ja jednak wolę schować do zamrażarki co skraca czas przygotowywania. Wyklejamy foremkę ciastem i nakłuwamy widelcem. Budyń robię sama. Wystarczy zagotować szklankę mleka z ksylitolem i wanilią. W 0,5 szklanki mleka rozrabiamy mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko zagotuje się, wbijamy żółtko i szybko mieszamy a następnie wlewamy rozrobioną mąkę. Można dodać także odrobinę masła. Ważne aby budyń był bardzo gęsty. Wylewamy go na ciasto, na wierzch kładziemy pokrojone jabłka i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.