Potrzebujemy: Kalafior, pietruszka, por, seler, mleko, bulion, masło, ziemniak, gałka muszkatołowa, imbir, curry, ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny.
Przygotowanie: Na maśle podsmażamy cebulę oraz por. Gdy będą już lekko zeszklone, wlewamy odrobinę mleka – odstawiamy. W garnku gotujemy umyte, obrane i pokrojone warzywa najlepiej na wcześniej przygotowanym bulionie. Dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gdy wszystkie warzywa się ugotują – blendujemy (oczywiście radzę wcześniej wyjąć liść laurowy i ziele angielskie). Krem doprawiamy imbirem, curry, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem. Jeśli lubicie możecie dodać troszkę pikanterii – ostrą paprykę. Na końcu łączymy wcześniej przygotowaną cebulę i por z kremem. Dokładnie mieszamy i gotowe! Krem można podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.