Grzyby od zawsze były traktowane jako źródło pożywienia a użycie grzybów w celach leczniczych jest powiązane głównie z tradycyjną medycyną chińską, która poleca stosowanie niektórych gatunków w celu utrzymania zdrowia lub terapii wybranych schorzeń.
Produktem, który zyskuje coraz większą popularność jest kawa oraz inne napoje z dodatkiem grzybów takich jak chaga, reishi, shiitake, cordyceps, yamabushitake.
Producenci umieszczają na swoich produktach opisy iż kawa z dodatkiem grzybów zmniejsza ciśnienie krwi, wzmacnia wydolność organizmu, zapobiega zgadze i dodaje energii. Czy na pewno?
Trochę informacji na temat dodawanych grzybów znajdziecie poniżej:
- Ganoderma lucidum (reishi – Japonia, linghzi – Chiny) tzw. „Grzyb nieśmiertelności” – znanych jest ponad 2000 odmian reishi z czego jedynie 6 zostało głębiej przebadanych. Najsilniejszą aktywnością prozdrowotną charakteryzują się reishi czerwone i czarne. Są one bogate w związki terpenowe, polisacharydy, witaminy, glukany, aminokwasy i inne, które wykazują aktywność biologiczną. Dzięki tym składnikom grzyby reishi mają działanie przeciwnowotworowe, przeciwdepresyjne, przeciwdrgawkowe, przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne.
- Inonotus obliquus (chaga) – grzyb wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, hepatoprotekcyjne oraz przeciwnowotworowe dzięki bogactwu składników takich jak fosfolipidy, witaminy K, melanin, związków fenolowych, glukolipidów, flawonoidów.
- Cordyceps sinensis – występuje powyżej 3500 m.n.p.m w Himalajach a rozwija się na larwie ćmy, powodując jej mumifikację a następnie wytwarza owocnik. Cordyceps poprawia wydolność fizyczną, funkcję wątroby, nerek, płuc. Ponadto działa przeciwstarzeniowo, poprawia pamięć i wspomaga funkcje seksualne.
- Hericum erinaceus (yamabushitake) – ze względu na kształt jest nazywany „Lwią grzywą”. Jest to grzyb o działaniu przeciwnowotworowym (rak piersi, przełyku, żołądka, chłoniak), zmniejszającym ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz o działaniu protekcyjnym wobec chorób neurologicznych. Dieta wzbogacona w ten grzyb powoduje również poprawę funkcji poznawczych oraz zmniejszenie objawów depresji i lęków.
„Kawa z dodatkiem grzybów – nowe źródło związków bioaktywnych”, E. Jabłońska, K. Błądkowska, M. Bronkowska, Nowe Trendy w Dietetyce, Warszawa 2019, str. 27-32