Coraz częściej można spotkać się z ofertami firm cateringowych, które robią wszystko aby zachęcić klienta do wykupienia „abonamentu”. W ofercie znajdują się najczęściej: dieta 1000 kcal, dieta 1500 kcal, dieta 2000 kcal, dieta dla sportowców, dieta bezglutenowa, dieta bezlaktozowa, dieta dla diabetyków czy dieta wegetariańska.
Dieta pudełkowa przeznaczona jest głównie dla osób, które chcą stracić zbędne kilogramy lub zadbać o zdrowe żywienie jednak nie mających na to czasu ze względu na codzienne obowiązki.
Jest to usługa dość droga ceny wahają się od ok. 1000 zł do nawet 2500 zł miesięcznie. Zatem ta forma żywienia jest dostępna dla zamożniejszej grupy społeczeństwa.
W badaniu autorka poddaje w wątpliwość fakt, że diety są indywidualnie dostosowane do klienta. Jeden z rozmówców powiedział „ Mam wątpliwości, czy to było indywidualnie dostosowane do moich potrzeb, ponieważ koledzy mieli dokładnie to samo”. Badani wskazywali też, że jedyne co mogli modyfikować w diecie to rezygnacja z jedzenia trzech nielubianych składników lub przejście na inną dietę dostępną w ofercie.
To jednak chęć schudnięcia motywowała kobiety jak i mężczyzn do wykupienia diety pudełkowej. Kolejnymi czynnikami były brak czasu, wygoda i lenistwo a także brak umiejętności kulinarnych.
Za pomocą badań autorka ustaliła, że największy spadek wagi wynosił 8 kg, największą utratę wagi obserwowano w początkowym etapie stosowania diety.
Zaletami cateringu dietetycznego według ankietowanych są:
- Gotowa, zbilansowana dieta dostarczana do domu lub pracy,
- Zbilansowanie diety, dzięki czemu dostarcza się odpowiednią ilość kalorii,
- Nie trzeba robić zakupów, gotować oraz wymyślać potraw,
- Dieta pudełkowa ułatwia spożywanie posiłków o stałych porach,
- Odpowiednie zaplanowanie wydatków na żywienie – cytując „Już więcej na jedzenie nic nie wydaję. Mogę chodzić z pustym portfelem i już nie muszę nic dokupować. A tak to ciągle kupuje się coś. Tak, że wydaje się , że jest to pewna oszczędność” oraz „To ma jakiś tam koszt ale o wiele zmniejsza zużycie gazu w domu, poprzez marnowanie żywności, poprzez kupowanie rzeczy, których nie trzeba było kupować”,
- Badani często określali catering dietetyczny jako sposób racjonalnego odżywiania niż stosowanie diety co miało istotne znaczenie przy wykupieniu diety pudełkowej,
- Poprawa samopoczucia.
Podejrzewam, że większość osób stosujących diety pudełkowe są podobnego zdania i kierują się tymi samymi wyznacznikami jak osoby biorące udział w badaniu.
Jednak, żeby nie było tak kolorowo to może troszkę o wadach tego sposobu żywienia:
- Wysoka cena,
- Brak możliwości wyboru menu,
- Brak zindywidualizowanej diety,
- Nie znamy pochodzenia produktów używanych w diecie, niekoniecznie muszą to być warzywa ecco, jaja od kur z wolnego wybiegu,
- Nie mamy wglądu do etykiet produktów przykładowo czy szynka, którą dostaliśmy zawiera 60% mięsa czy 93%, czy w produktach są konserwanty czy nie, czy w jogurcie jest mleko w proszku czy go nie ma itd.,
- Subiektywne odczucie smaku,
- Odgrzewanie potraw – zimna ryba czy gotowane warzywa nie są przyjemne w smaku,
- Powrót utraconych kilogramów po zaprzestaniu stosowania cateringu,
- Catering nie rozwiąże problemu umiejętności zdrowego odżywiania się.
„”Dieta z pudełka” – motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego.”, A. Maj, Polia Sociologica 58, 2016