Ćwikła

Ćwikła a więc buraczki z chrzanem.

Co do właściwości buraków to chyba nie trzeba powtarzać, że są to warzywa bogate w węglowodany, związki biologicznie czynne o właściwościach przeciwutleniających.
Buraki są lekkostrawne a ponadto odgrywają dużą rolę w syntezie hemoglobiny krwi a więc są polecane podczas niedokrwistości.
Buraki zawdzięczają swoją barwę betacyjaninom, które mają także działanie antyoksydacyjne ale także antynowotworowe i antymiażdżycowe.

  • Dzięki sporej ilości potasu i magnezu ćwikła jest skuteczna w leczeniu nadciśnienia.
  • Buraki z chrzanem korzystnie działają na procesy trawienne. Chrzan nie tylko podnosi strawność pokarmów ale także ma właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze i pleśniobójcze.
  • Chrzan zawiera potas, wapń, siarkę, żelazo, magnez a także witaminy C, B, E i B-karoten.
  • Chrzan zawiera peroksydazy – enzymy, które biorą udział w neutralizowaniu wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za powstawanie stanów zapalnych czy też nowotworów.

„Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne tradycyjnych potraw wigilijnych”, dr inż. Z. Goluch-Koniuszy, Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa w Zachodniopomorskim.