Potrzebujemy: 5 średnich bananów, 250g oleju rzepakowego, 200g ksylitolu, 1 cukier waniliowy/wanilinowy, 5 jajek, 250g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek soku z cytryny, 75g gorzkiej czekolady, 200g łuskanych orzechów /włoskie/ laskowe/, garść rodzynek, szczypta soli, odrobina oleju i mąki do wysmarowania formy – okrągła z kominkiem
Przygotowanie: Banany pokroić w kostkę, skropić 5 łyżkami soku z cytryny. Czekoladę pokruszyć, orzechy posiekać, rodzynki zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić na sicie. Olej, ksylitol, cukier waniliowy, jajka, szczyptę soli utrzeć na puszystą masę, połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia. Dodać banany, czekoladę, orzechy i rodzynki- wymieszać. Okrągłą formę z „kominkiem” wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką przełożyć ciasto. Piec ok. 50min w temp. do 170 °C