Proziaki z tzatzikami

Potrzebujemy: Przepis na ok. 10-12 sztuk – 280g mąki pszennej (+ do podsypania), około 3/4 szklanki kefiru/maślanki, 1 jajko, 1/3 łyżeczki cukru, 3/4 płaskiej łyżeczki soli, 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze zagnieść. Ciasto może być lekko klejące. Wykładamy ciasto na blat posypany mąką, oprószamy z wierzchu i wałkujemy na około 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka. Zagniatamy skrawki, znów wałkujemy i wycinamy. Placuszki zostawiamy na blacie, pod ściereczką na około 15 min. Patelnie rozgrzewamy (bez tłuszczu), układamy placki w pewnej odległości od siebie (ponieważ urosną). Smażymy około 12 minut kilkakrotnie obracając nasze proziaki co 2-3 minuty.