Odżywianie restrykcyjne – polega na znacznym ograniczeniu ilości produktów spożywczych, celem zmniejszenia masy ciała. Restrykcje mogą dotyczyć eliminacji np. energetycznej, węglowodanów czy też tłuszczów.
Zaobserwowano, że osoby będące na restrykcyjnej diecie, w sytuacjach stresowych częściej sięgają po jedzenie niż osoby niebędące na takiej diecie. Zatem im większe restrykcje żywieniowe tym większe prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości w przyszłości.
Dlaczego tak się dzieje?
- Ukojenie negatywnych emocji jest pierwszoplanowe. Restrykcje żywieniowe przechodzą dalszy plan.
- Gdy ulegniemy pokusie i sięgniemy po „zakazany” produkt często kończymy z dietą.
Odżywienie emocjonalne – jest to z kolei spożywanie produktów w odpowiedzi na stan emocjonalny np. stres. Negatywne emocje nasilają spożycie produktów wysokoenergetycznych czyli bogatych w tłuszcze i cukry.
Przyczyną może być występująca aleksytymia czyli niezdolność do rozróżnienia pobudzenia emocjonalnego od fizjologicznego a w związku z tym sięganie po produkty spożywcze.
- Celem jedzenia może być ucieczka od problemów emocjonalnych – jedzenie pozwala zablokować samoświadomość.
- Sięgamy po jedzenie aby wzrosły emocje pozytywne ze względu na wytwarzanie większych ilości dopaminy i serotoniny – wywołujących „przyjemny” efekt.
Ludzie w sytuacjach stresowych umiarkowanych zazwyczaj spożywają większe ilości jedzenia co jest przykładem odżywiania emocjonalnego prowadzącego do otyłości lub
mniejsze ilości jedzenia w sytuacjach silnego stresu (odżywianie restrykcyjne),
które na początku pozwala zmniejszyć masę ciała, jednak następnie następuje jej przyrost.
Jest to napisane w dużym uproszczeniu. Jeśli jednak jesteście zainteresowani tematem odsyłam do literatury.
„Emocje a zachowania żywieniowe – przegląd badań”, D. Szczygieł, R. Kadzikowska-Wrzosek, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, grudzień 2014