Witamina E

Witamina E inaczej tokoferol to cenny przeciwutleniacz (antyoksydant).

Rola witaminy E:

  • Wpływa na rozrodczość,
  • Jest przeciwutleniaczem a więc chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami,
  • Zapobiega m.in. miażdżycy, chorobom nowotworowym,
  • Wraz z selenem zapobiega stłuszczeniu wątroby,
  • Pobudza syntezę substancji p/zakrzepowych,
  • Wpływa na utrzymanie wysokiej wydolności mięśni,
  • Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Objawy niedoboru witaminy E:
Zła elastyczność skóry, rogowacenie skóry, niepłodność, zaburzenia w czasie ciąży, powolne gojenie się ran, zmiany w układzie nerwowym.

Olej słonecznikowy46
Orzechy, pestki słonecznika30
Olej rzepakowy26
Oliwa z oliwek11
Kukurydza10
Pietruszka5,5
Margaryna5-37
Masło2,39
Wybrane źródła pokarmowe witaminy E (mg/100g produktu).

Ciekawostka: Witamina E często jest wykorzystywana jako naturalny konserwant w produkcji olejów roślinnych i margaryn.