Witamina D

Witaminy D nie tylko ma wpływ na budowę tkanki kostnej ale również zapobiega infekcjom, reguluje procesy zapalne, odpowiedź immunologiczną oraz krzepnięcie krwi. Zmniejsza również ryzyko rozwoju nowotworów (rak sutka, rak jelita grubego). Wykazano również, że niedobór tej witaminy może być czynnikiem rozwoju tocznia rumieniowatego, cukrzycy typu 1 oraz nieswoistych stanów zapalnych jelit.

Źródła witaminy:

  1. Większość (90%) witaminy jest syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Optymalny czas do syntezy tej witaminy jest w okresie od kwietnia do września. W tym czasie powinniśmy eksponować przynajmniej 18% powierzchni ciała na słońce w godzinach 10:00 – 15:00.
  2. Źródłami witaminy są również tłuszcze (masło), ryby, grzyby, rośliny.

Niedobory witaminy są związane głównie z występowaniem krzywicy, osteoporozy lub osteomalacji (rozmiękczanie kości). Ale także zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Niedobór obserwuje się u >80% Polaków a zwłaszcza u nastolatków, osób starszych i aktywnych zawodowo.

Czynnikami ryzyka niedoboru witaminy D są: wcześniactwo, wiek podeszły, otyłość, obniżona synteza skórna, mało witaminy D w diecie, choroby nerek, choroby wątroby.

Normy na witaminę D:

– kobiety i mężczyźni 19-50 lat = 5 µg cholekalcyferolu/osobę/dobę
– kobiety i mężczyźni >51 = 15 µg cholekalcyferolu/osobę/dobę
– niemowlęta i dzieci do 18 r.ż = 5 µg cholekalcyferolu/osobę/dobę

Produktwitamina Dµg/100g
Tran330
Węgorz wędzony36
Węgorz świeży30
Śledź świeży19
Łosoś świeży13
Margaryna5
Jaja kurze1,70
Masło0,76
Zawartość witaminy D w w wybranych produktach spożywczych (µg/100g produktu)