Dieta restrykcyjna pozbawiona glutenu może sprzyjać niedoborom pokarmowym, zmniejszeniu spożycia błonnika oraz zwiększonemu spożyciu tłuszczu a osoby chore na celiakie (zwłaszcza młodzież i dzieci) spożywają zbyt dużo cukrów prostych przy niskim spożyciu wapnia, żelaza, cynku i innych składników mineralnych.
Produkty bezglutenowe są zbliżone do produktów tradycyjnych jedynie pod względem wartości energetycznej.
- Biorąc pod uwagę białko – typowa mąka bezglutenowa zawiera 0,5g białka na 100 g mąki, zaś mąka kukurydziana to 5g białka/100g a mąka sojowa zawiera aż 45g białka w 100g.
- Zawartość węglowodanów w produktach bezglutenowych oraz tradycyjnych jest podobna, jedyna różnica polega na tym, że produkty bezglutenowe zawierają o wiele mniej błonnika pokarmowego, który jest ważny dla perystaltyki jelit, usuwania toksyn oraz cholesterolu. Bogatsze w błonnik są płatki i otręby kukurydziane, przetwory z prosa i gryki niż typowe produkty bezglutenowe.
- Wśród produktów bezglutenowych najwięcej witamin i składników mineralnych zawiera mąka gryczana. Podobną zawartością charakteryzuje się kasza jaglana uzyskiwana z prosa.
Wartość odżywczą produktów bezglutenowych można zwiększyć dodając surowce białkowe (np. odtłuszczone mleko w proszku), nasiona dyni, słonecznika, orzechy, owoce, warzywa chude mięso, oleje roślinne, ryby. Ważne aby posiłki w diecie bezglutenowej były urozmaicone.
„Dietoterapia”, D. Włodarek, E. Lange, L. Kozłowska, D. Głąbska, PZWL, Warszawa 2014