Trufle należą do grzybów i słyną z wyjątkowego smaku oraz intensywnego zapachu. Charakterystyczna dla tych grzybów jest również cena… Jeśli chcielibyśmy kupić kilogram trufli białej, musielibyśmy zapłacić ok. 8 tysięcy…
Najbardziej wartościowe trufle to: biała i czarnozarodnikowa.
Wartości odżywcze:
- Trufle są bogate w białko, węglowodany oraz składniki mineralne, ubogie zaś w tłuszcze. Dlatego też ich wartość energetyczna jest niska.
- Trufle to źródło fosforu, potasu i siarki a także wapnia, magnezu oraz żelaza.
- Są zasobne w ergosterol (potrzebny do wytworzenia witaminy D).
- Trufle mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antynowotworowe.
Grzyby są także używane do produkcji kosmetyków, zwłaszcza kremów do odnowy naskórka.
Ogólnie rzecz biorąc trufle to „czarne diamenty”, symbol luksusu i dobrego smaku.
„Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy””, M. Walczak, konsultacja naukowa dr hab. n. farm. J. Turło