Trufle

Trufle należą do grzybów i słyną z wyjątkowego smaku oraz intensywnego zapachu. Charakterystyczna dla tych grzybów jest również cena…  Jeśli chcielibyśmy kupić kilogram trufli białej, musielibyśmy zapłacić ok. 8 tysięcy
Najbardziej wartościowe trufle to: biała i czarnozarodnikowa.

Wartości odżywcze:

  1. Trufle są bogate w białko, węglowodany oraz składniki mineralne, ubogie zaś w tłuszcze. Dlatego też ich wartość energetyczna jest niska.
  2. Trufle to źródło fosforu, potasu i siarki a także wapnia, magnezu oraz żelaza.
  3. Są zasobne w ergosterol (potrzebny do wytworzenia witaminy D).
  4. Trufle mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, antynowotworowe.

Grzyby są także używane do produkcji kosmetyków, zwłaszcza kremów do odnowy naskórka.

Ogólnie rzecz biorąc trufle to „czarne diamenty”, symbol luksusu i dobrego smaku.

„Trufle – właściwości odżywcze, biologiczne, próby uprawy””, M. Walczak, konsultacja naukowa dr hab. n. farm. J. Turło