Sok klonowy jest pobierany z pnia klonu, podobnie jak pobiera się żywicę sosnową. Litr syropu uzyskuje się z 40 litrów soku. Po odparowaniu wody powstaje syrop o charakterystycznym zapachu, gęstej konsystencji oraz jasnobrunatnym kolorze. Syrop klonowy zawiera wapń, potas, magnez, fosfor oraz witaminy zwłaszcza z grupy B.
W syropie naukowcy z University of Rhode Island odkryli 54 substancje o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych w nim występujących. Część tych związków wpływa również na kontrolowanie cukrzycy typu 2.
Pamiętajmy jednak, że jest to produkt wysokokaloryczny (260 kcal/100g)
jednak mniej kaloryczny niż cukier oraz miód!
Zastosowanie syropu klonowego:
- polewa do pancake (słynnych naleśników)
- dodatek do jogurtów, francuskich tostów, lodów, ciast, płatków śniadaniowych
- jako zamiennik miodu i cukru do mleka, kawy czy herbaty
CIEKAWOSTKA: Schorzenie metaboliczne znane pod nazwą „choroba syropu klonowego” – jest ona wywołana wadą genetyczną, która skutkuje nieprawidłowym rozkładem białka. Wbrew nazwie nie ma nic wspólnego z syropem klonowym oprócz tego, że nazwa zawdzięczana jest bardzo słodkiemu zapachowi moczu, podobnemu do syropu klonowego. Do objawów choroby zalicza się również wymioty, brak energii, opóźniony rozwój. Leczenie polega na stosowaniu diety o niskiej zawartości aminokwasów takich jak leucyny, izoleucyn i waliny.