Wszystkie rodzaje śliwek posiadają podobne wartości odżywcze. Różnią się wartością kaloryczną (80-120 kcal/100g). Zawierają cenne witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B a także składniki mineralne jak żelazo, potas magnez. Nie zapominajmy o błonniku, który reguluje przemianę materii, poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom co jednocześnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Dzięki błonnikowi w śliwkach hamowane jest wchłanianie cholesterolu a więc śliwki zapobiegają również chorobie wieńcowej.
Śliwki suszone chociaż bardziej kaloryczne (365 kcal/100g) są również bardzo zdrowe ponieważ zawierają więcej niż owoce świeże witaminy C, błonnika (7,1 g/100g w porównaniu do świeżych owoców 1,4 g/100g) oraz żelaza.
Najbardziej popularne odmiany śliwek to:
- węgierka – miąższ odchodzący od pestki, bardzo słodkie, nadające się na powidła, do dań mięsnych i ciast,
- renkloda – słodka lub kwaśna, kłopotliwe usuwanie pestek, nadająca się na kompoty,
- mirabelka – słodka w smaku, odpowiednia do przygotowania konfitur, dżemów i kompotów.
CIEKAWOSTKI
- Pestki śliwek zawierają trującą amygdalinę dlatego wybierajmy owoce, gdzie miąższ łatwo oddziela się od pestki.
- Nie tylko owoce są zdrowe. Wyciąg z kory drzew jest stosowany w leczeniu schorzeń prostaty.
- Wyciąg ze śliwki japońskiej (umeboshi) zakwasza mocz co zapobiega infekcjom przewodu moczowego.