Potrzebujemy: Schab 1,2 kg, olej rzepakowy, czosnek (3 ząbki), cebula (2 sztuki większe), liść laurowy, ziele angielskie, odrobina mąki pszennej pełnoziarnistej, ryż paraboiled, buraczki, musztarda sarepska, sól, pieprz
Przygotowanie: Schab marynujemy w oleju, soli, pieprzu, musztardzie posiekanej cebuli i przeciśniętym czosnku. Dorzucamy także kilka listków laurowych i ziele angielskie. Po dokładnym natarciu, wstawiamy do lodówki na całą noc. Na drugi dzień oczyszczamy mięso z cebuli aby się nie przypaliła i obsmażamy z każdej strony, po to aby po upieczeniu był ciągle wilgotny w środku. Wsadzamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 1 godz. 20 min. w 180 stopniach. Cebulę podsmażamy na tej samej patelni i przekładamy do rondelka. Mięso po upieczeniu odkładamy, a powstały „sos” wlewamy do rondla z cebulą. Po dolaniu wody chwilę gotujemy. Następnie zabielamy odrobią mąki rozprowadzonej w wodzie.