Dlaczego tak dużo żywności się marnuje? Jak temu zapobiegać?
W Europie, corocznie marnuje się… 89 milionów ton żywności.
Jakie są tego powody marnowania żywności?
- Dużo odpadów jest niejadalnych,
- Wyroby zniekształcone, uszkodzone nie spełniające warunków do dalszego przetwórstwa,
- Pozostawianie resztek na talerzach,
- Niewykorzystanie produktów w odpowiednim czasie,
- Niewłaściwe przechowywanie żywności….
Jak temu zapobiegać?
- Istnieją różne kampanie, których strategie obejmują podnoszenie świadomości, szkolenia, poprawę logistyki.
- Dokładnie planujmy zakupy przewidując ile porcji potrawy chcemy przygotować.
- Najpierw wykorzystujmy produkty, których data ważności dobiega końca.
- Postarajmy się starannie przygotować produkty do dalszej obróbki np. obierając ziemniaka nie trzeba go zmniejszać o 50%. Zaopatrzmy się w sprzęt, który nam ułatwi pewne czynności w kuchni.
- Restauracje/bary itd. powinny pozwalać klientom na zabieranie resztek do domu.
- Jeśli przygotujemy za dużo potraw, nie wyrzucajmy. Po prostu włóżmy do zamrażarki odpowiednio zapakowane.
- Zapoznajmy się z zasadami odpowiedniego przechowywania żywności aby jak najdłużej zachowały swoją jakość.
- Banki żywności, z których to żywność jest transportowana do osób potrzebujących.
„Jak zminimalizować marnowanie żywności?”, www.eufic.org. , Współczesna Żywność 05/2012