Recycling żywności

Dlaczego tak dużo żywności się marnuje? Jak temu zapobiegać?
W Europie, corocznie marnuje się… 89 milionów ton żywności.

Jakie są tego powody marnowania żywności?

  • Dużo odpadów jest niejadalnych,
  • Wyroby zniekształcone, uszkodzone nie spełniające warunków do dalszego przetwórstwa,
  • Pozostawianie resztek na talerzach,
  • Niewykorzystanie produktów w odpowiednim czasie,
  • Niewłaściwe przechowywanie żywności….

Jak temu zapobiegać?

  1. Istnieją różne kampanie, których strategie obejmują podnoszenie świadomości, szkolenia, poprawę logistyki.
  2. Dokładnie planujmy zakupy przewidując ile porcji potrawy chcemy przygotować.
  3. Najpierw wykorzystujmy produkty, których data ważności dobiega końca.
  4. Postarajmy się starannie przygotować produkty do dalszej obróbki np. obierając ziemniaka nie trzeba go zmniejszać o 50%. Zaopatrzmy się w sprzęt, który nam ułatwi pewne czynności w kuchni.
  5. Restauracje/bary itd. powinny pozwalać klientom na zabieranie resztek do domu.
  6. Jeśli przygotujemy za dużo potraw, nie wyrzucajmy. Po prostu włóżmy do zamrażarki odpowiednio zapakowane.
  7. Zapoznajmy się z zasadami odpowiedniego przechowywania żywności aby jak najdłużej zachowały swoją jakość.
  8. Banki żywności, z których to żywność jest transportowana do osób potrzebujących.

„Jak zminimalizować marnowanie żywności?”, www.eufic.org. , Współczesna Żywność 05/2012