Przyprawy i ich właściwości

  1. ANYŻ – przyspiesza trawienie, działa moczopędnie oraz pomaga w leczeniu kaszlu. U kobiet karmiących pobudza wydzielanie mleka. Pasuje do mięs oraz czekolady.
  2. CYNAMON – działa pobudzająco i zwiększa zdolność koncentracji. Idealny do deserów.
  3. GAŁKA MUSZKATOŁOWA – zwalcza bezsenność i nadpobudliwość, ułatwia leczenie chorób układu oddechowego oraz reumatyzmu. Pasuje do nabiału, mięs, ryb, ziemniaków zaś w słodkich daniach dobrze się łączy z cynamonem, wanilią.
  4. IMBIR – przyspiesza trawienie, zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz ma działanie rozgrzewające. Idealny do drobiu, ryb, warzyw i owoców.
  5. JAŁOWIEC – pobudza pracę nerek, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i rozgrzewająco. Idealne połączenie z dziczyzną, królikiem, kapustą, grzybami.
  6. KARDAMON – ułatwia trawienie, łagodzi reumatyzm oraz uodparnia na wirusy. Stosowany jest w przygotowywania potraw mięsnych, rybnych, ciast i deserów.
  7. KMINEK – łagodzi bóle menstruacyjne i wzdęcia. Dobry z kapustą, twarogiem, mięsem.
  8. WANILIA – afrodyzjak, leczy depresje, poprawia stan skory i wzmacnia serce. Komponuje się z czekoladą, rybami, cielęciną i twarogiem.

„Rewolucja na talerzu” A. Ziemnicka, O. Kwiecińska-Kaplińska