Placki ziemniaczane z gulaszem

Potrzebujemy: Ziemniaki, cebula, mąka pszenna, sól, pieprz, mięso mielone, papryka, przecier pomidorowy, fasolka czerwona konserwowa, cukinia, pieczarki, chilli, papryka słodka, oregano, olej rzepakowy, jajka, czosnek, koncentrat pomidorowy.  

Przygotowanie: Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Mieszamy z solą, pieprzem, jajkiem i mąką. Smażymy na oleju rzepakowym. Oczywiście odsączamy później z tłuszczu na ręcznikach papierowych. W głębszym garnku podsmażamy mięso mielone z posiekaną cebulą i czosnkiem. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone: cukinię, paprykę, pieczarki oraz fasolkę, przecier pomidorowy, koncentrat. Wszystko doprawiamy do smaku oregano, papryką słodką i papryką ostrą/chilli. Czekamy aż nadmiar wody odparuje. Podajemy z plackami. Można na całość zrobić kleks z jogurtu naturalnego dla przełamania ostrego smaku.