Papryka

Zawiera jedynie 27 kcal na 100g.
Cenne składniki jakie znajdziemy w papryce to przede wszystkim:

  • Beta karoten – jedna duża czerwona papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.
  • Likopen – silny przeciwutleniacz chroniący przed nowotworami.
  • Witamina C – papryka dostarcza prawie 4 razy więcej witaminy C niż cytryna.
  • Flawonoidy – działają przeciwzapalnie i przeciwutleniająco chroniąc układ krwionośny.
  • Kapsaicyna – nadaje ostry smak papryki, wzmaga apetyt i pobudza trawienie. Jednak w większych ilościach może drażnić śluzówkę przewodu pokarmowego oraz skórę.
  • Błonnik – obniża poziom cholesterolu, przyspiesza perystaltykę jelit.

Papryka zalecana jest podczas dolegliwości żołądkowych powstających wskutek zbyt małej ilości soków trawiennych.

Z uwagi na dużą ilość przeciwutleniaczy (chronią komórki przed czynnikami rakotwórczymi) papryka może zapobiegać nowotworom zwłaszcza żołądka i jelit.

Skórka papryki może być dla niektórych osób ciężkostrawna w tym celu wystarczy jedynie podpiec paprykę a następnie zanurzyć w zimnej wodzie – skórka z łatwością odejdzie.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014