Czy ograniczanie w diecie pieczywa ma sens?
Wartość odżywcza pieczywa zależy główne od rodzaju użytej mąki, metody produkcji, dodatków oraz zawartości wody.
Wartość kaloryczna jest zróżnicowana i wiąże się przede wszystkim z zawartością węglowodanów.
Pieczywo ciemne, bogate w błonnik oraz wodę jest mniej kaloryczne niż pieczywo pszenne czy też chleb chrupki. Tak więc nie wierzmy też bezgranicznie w odchudzanie za pomocą chrupkiego pieczywa – lepiej zjeść kromkę chleba żytniego, który dostarczy wielu cennych składników a jednocześnie zwiększy sytość. Ilość błonnika w pieczywie ciemnym to nawet 15,8% – to bardzo dużo w porównaniu do pieczywa tostowego (3,1%)
To prawda, że pieczywo ciemne ma większą zawartość tłuszczów, natomiast są to zdrowe tłuszcze pochodzące z siemienia lnianego, słonecznika czy też zarodków pszennych dodatkowo zwiększających wartość odżywczą!Pieczywo, zwłaszcza ciemne, pełnoziarniste dostarcza nam wielu witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, miedzi, cynku.
Podsumowując:
Gdy chcemy się odchudzić należy odpowiednio zbilansować dietę pod względem białka, tłuszczów i węglowodanów. Pieczywo to cenne źródło błonnika, witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych składników zapewniających sytość oraz prawidłową perystaltykę jelit. Należy tylko odpowiednio wybierać! Preferujmy chleby ciemne, żytnie, pełnoziarniste, z dodatkami (siemię lniane, soja, słonecznik, otręby, kminek) natomiast darujmy sobie chleb pszenny czy tostowy ze względu na sporą zawartość kalorii i bardzo małą zawartość cennych składników odżywczych!.