Potrzebujemy: Papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółtka, cukinia, cebula, czosnek, pomidory z puszki, olej rzepakowy, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, pieprz, sól, bazylia, oregano, kalafior, mąka orkiszowa, bułka tarta, jajka, kasza jęczmienna, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, kminek mielony
Przygotowanie: Papryki, cukinię, cebulę, czosnek podsmażyć na oleju. Wlać pomidory, dodać przyprawy i całość dusić aż nadmiar wody odparuje. Ugotowany kalafior wymieszać z ugotowaną kaszą, jajkami, bułką tartą, mąką, kurkumą, curry, gałką muszkatołową, czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem. Uformować kotleciki, nałożyć na pergamin i piec ok. 15 minut z każdej strony w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.