To jeden z kulinarnych trendów – kuchenne laboratorium.
W gastronomi molekularnej wykorzystywane są przeróżne, nowatorskie techniki obróbki pokarmów wpływające na smak, temperaturę, fakturę składników. Przykładami mogą być: kluski czekoladowe, kawior z mango czy ptasie mleczko z łososia!
Kuchnia molekularna powstała w 1988 r. Dwóch Panów Nicholas Kurti oraz Herve This badali oddziaływanie różnych związków chemicznych oraz ich zachowanie w różnych temperaturach i w różnym środowisku. Zajmowali się również wpływem pola elektromagnetycznego na wędzenie ryb.
Najsłynniejszą restauracją, serwującą takie dania jest El Bulli z Costa Brava w Hiszpanii – na wolne miejsca trzeba czekać miesiącami. W menu tej restauracji można znaleźć: makaron przypominający bitą śmietanę, lody o smaku jajecznicy, chleb ze szparagów a każde z tych dań mieściło się na jednej łyżce.
Kolejna restauracja o nazwie The Fat Duck serwuje m.in. owsiankę ze ślimaków, migdałowy żel oraz bekonowe lody a także oliwkowe puree pachnące samochodowym wnętrzem!
W Polsce można udać się do Dolce Vita w Bydgoszczy i skosztować makaronu z herbaty.
Kuchnia molekularna u nas w domu
W sklepach internetowych możemy zakupić agar czy też chlorek wapnia i alginian sodu, za pomocą których możemy przygotować w domu m.in. kawior z dowolnego soku czy herbat, galaretki różnego rodzaju czy ptasie mleczko!
„Al.’chemia w kuchni – sferyfikacja, żelifikacja i emulsyfikacja produktów”, J. Muzyka, M. Mogieliński, K. Walaś, A. Łukaszewska, Uczniowski Mini Projekt Badawczy Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.