Kotlety ziemniaczane z kurczakiem i sałatką

Potrzebujemy: Mieszanka sałat z rukolą, musztarda sarepska, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól, pieprz średnio zmielony, szczypta cukru trzcinowego, czosnek, ziemniaki, mąka kukurydziana, jajko, pierś z kurczaka.

Przygotowanie: Przeciśnięty czosnek mieszamy z olejem, sokiem z cytryny, musztardą, szczyptą soli, pieprzu oraz cukru. Najlepiej przygotować wcześniej – smak będzie bardziej intensywny. Mięso z piersi z kurczaka lekko doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni teflonowej. Żeby mięso nie było wysuszone, można lekko podlać wodą i przykryć pokrywką. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę. Jeszcze ciepłe ziemniaki mieszamy z solą, pieprzem i jajkiem. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na oleju rzepakowym.