Kofeina – jak działa na nasz organizm?

Kofeina to związek należący do grupy alkaloidów purynowych. Naturalnie występuje w herbacie, kawie i nasionach kakaowca. W roślinach działa jako naturalny pestycyd, działający owadobójczo na szkodniki. Oczywiście kofeina znajduje się również w napojach energetyzujących i napojach typu „cola”.

Zawartość kofeiny w napojach:

  • filiżanka kawy = 50 mg
  • filiżanka kawy rozpuszczalnej = 80-100 mg
  • szklanka napoju typu „cola” = 35-45 mg
  • puszka napoju energetyzującego = 80-120 mg

Dawka śmiertelna wynosi 200-400 mg/kg masy ciała.

Kofeina wchłaniana jest na całej długości przewodu pokarmowego. Całkowite jej wchłonięcie następuje po ok 45 min. A maxymalne stężenie utrzymuje się nawet do 2 godzin.

Metabolizm kofeiny jest zależny od wieku, sprawności wątroby, przyjmowania leków, diety. Spożywanie kapusty, brokułów, kalafiora, potraw z grilla czy produktów tytoniowych przyspiesza metabolizm kofeiny.

Działanie kofeiny:

  • wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych = zwiększenie gęstości krwi
  • wzrost ciśnienia krwi = przyspieszenie akcji serca
  • wzrost kwasowości żołądka = podrażnienie śluzówki
  • przyspieszenie pasażu jelitowego
  • pojawienie się uczucia poddenerwowania oraz lęku
  • zmniejszenie wrażliwości komórek na insulinę
  • koreluje ze zmniejszeniem gęstości kości = występowanie osteoporozy
  • może powodować palpitacje serca, osłabienie mięśni nóg, drgawki, depresję

Kofeina wywiera również wpływ na psychikę dzieci i młodzieży. Kanadyjscy naukowcy określili dzienną zalecaną dawkę 45-85 mg kofeiny dla tej grupy ludzi. Jednak badania amerykańskie wskazują, że aż 73% młodzieży w wieku 12-18 lat spożywa co najmniej 100 mg kofeiny dziennie. U dzieci kofeina może zaburzać sen, zaburzać nastrój, zaostrzać astmę oskrzelową.

„Napoje energetyzujące – współczesne zagrożenie zdrowotne dzieci i młodzieży” M. Cichocki, Katedra Biochemii Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, Przegląd Lekarski 2012/69/10