Osoby w podeszłym wieku zaczynają mieć różne problemy psychospołeczne i socjoekonomiczne, które wpływają na spożycie pokarmu. Pomagajmy, zadbajmy o komfort życia.
Kilka rad dla osób w podeszłym wieku oraz dla opiekunów, które mogą pomóc w codziennym życiu:
- Bazuj na taniej żywności – suche nasiona roślin strączkowych, ryże, makarony.
- Sprawdź w gazetach/internecie dostępność kuponów, obniżających ceny produktów spożywczych.
- Może niedaleko miejsca zamieszkania są placówki wydające posiłki bezpłatnie?
- Poproś krewnych/znajomych o pomoc w zakupach.
- Można spotkać się także z wolontariuszami, którzy chętnie pomogą zrobić zakupy.
- Do przygotowywania potraw mrożonych używaj mikrofali – danie zostanie szybko przygotowane bez ryzyka oblania wrzątkiem lub oparzenia się patelnią/garnkiem.
- Kupuj produkty łatwe do przygotowania np. pieczywo, masło, tuńczyk, twaróg, masło orzechowe, które nie wymagają większej obróbki.
- Jeśli opiekun bywa jedynie kilka razy w tygodniu, może ugotować więcej potraw, poporcjować i zamrozić tak aby osoba przygotowująca od razu mogła podgrzać danie w mikrofali.
- Miej zawsze pod ręką jakieś produkty, które mogą stanowić przekąskę np. banana, herbatniki, biszkopty.
- Ciężkimi sytuacjami się: samotność, depresja, utrata najbliższej osoby. Skorzystaj z rad psychoterapeuty, psychiatry, którzy pomogą w ciężkich chwilach. Zaproś rodzinę, wnuki, przyjaciół na wspólny posiłek.
- Leki mogą wpływać na zmianę smaku potraw. Dodaj przyprawy, które będą charakterystyczne dla Twojego podniebienia i dobrze wyczuwane.
To tylko kilka porad, które można wykorzystać – są proste do wykonania, a wiele potrafią zdziałać.
„Dietetyka kliniczna”, M. Width, T. Reinhard, Elsevier, Wrocław 2014