Gruszki – w walce z nadciśnieniem

Gruszki to 12,9% cukrów (głównie fruktoza), 0,39% białek i jedynie 0,4% tłuszczów. Gruszki zawierają witaminy C, E i B jednak w niewielkich ilościach. Najważniejszymi minerałami w tym owocach są potas, żelazo i magnez ale nie zabraknie w nich również cynku i miedzi.

Gruszki to cenne źródło błonnika, który obniża poziom cholesterolu i przyspiesza perystaltykę jelit. Gruszki zawierają taniny o działaniu przeciwzapalnym i absorpcyjnym.

Owoce gruszy mają zdolności do obniżania ciśnienia tętniczego krwi dlatego, że zawierają potas ale także wywierają działanie moczopędne. Nie posiadają w swoim składzie sodu, który zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie.

Gruszki pobudzają pracę nerek tak więc są wskazane podczas niewydolności nerek. Są zalecane również w przypadkach obrzęku serca.

Mają także działanie ściągające i zapobiegają procesom gnilnym w jelitach oraz wzdęciach towarzyszących stanom zapalnym jelit.

„Lecznicza żywność”, Dr med. Jorge D. Pamplona Roger, Warszawa 2014